Verhalen & Tradities

Een Gemeente vol verhalen..

De geschiedenis van Gemeente Bergeijk staat niet alleen in de boeken. In onze dorpen staan overal historische gebouwen.
Onder en boven de grond liggen sporen uit een ver verleden. Gemeente Bergeijk kent meerdere monumenten! 

HET MONUMENT: - 'POORT DER BEVRIJDING' IS VOOR HEN DIE GESNEUVELD ZIJN..

  • Tijdens deze operatie wilden geallieerden vanuit België de grote rivieren in Nederland oversteken. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig zien te stellen, waarna grondtroepen vanuit België deze bruggen zouden gebruiken om door te stromen naar het IJsselmeer. Het doel was de verovering van meerdere bruggen. 

    Helaas werd de aanval gestokt nadat de Slag om Arnhem werd verloren. Wél was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen. Vanuit deze strook vrij gebied van Eindhoven naar Arnhem, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Van de 35.000 parachutisten die gedropt zijn hebben slechts 2.400 man de overkant van de Rijn bereikt. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt. 

Durf jij het aan?

De Dansende Katten

Midden in de bossen van Bergeijk ligt de Kattenberg. Op deze grafheuvel heeft het vroeger gruwelijk ‘gehekst’. Hier dansten de heksen hand in hand. Of eigenlijk… poot-aan-poot. Want om niet herkend te worden, veranderden de heksen in zwarte katten. Liep je als man alleen voorbij? Dan lokten de heksen je in de kring en werd je gedwongen om mee te dansen. Soms met fatale afloop.

Ontdek het verhaal

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.