Een échte Rietveld Gemeente..

Bergeijk is op meerdere vlakken direct verbonden met de Utrechtse architect Gerrit Rietveld. In Bergeijk ontwierp hij in de jaren vijftig meerdere unieke objecten. Namelijk: een klok, een abri, twee woonhuizen en zijn enige industriële werk: Weverij De Ploeg. Daarmee heeft het karakteristieke dorpje Bergeijk de meest diverse erf 'stukken' van deze meubelontwerper en architect die verbonden was aan kunststroming 'De Stijl'. Tijdens de oorlog ontstond er een verlangen naar harmonie en structuur. De kunstenaars van 'De Stijl' probeerden met hun werk, na de ellende en chaos van de oorlog, vanaf 1917 weer vrede en orde te brengen. Met kenmerken zoals: het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw & het gebruik van horizontale en verticale lijnen werd de boodschap: 'harmonie en rust' overgebracht. 

Het Ploegpark

  • In 2009 kreeg het Ploegpark de status van Rijksmonument, niet voor niets dat velen graag eens een kijkje komen nemen in dit bijzondere park. Het Ploegpark is ontworpen door tuin- en landschapsarchitecte Mien Ruys. Het park bestaat uit prachtige groene grasvelden, vaste beplanting, parkbomen en diverse verhardingen. De parktuin wordt onder andere geroemd als een goed voorbeeld van de samenwerking tussen Gerrit Rietveld en Mien Ruys waarin het gebouw en terrein als één samenhangend geheel ontworpen zijn én elkaar versterken. Vanaf de eerste ontwerpplannen werken Mien Ruys en Gerrit Rietveld nauw samen en de fabriek en het park zijn dan ook innig met elkaar verbonden. Dit bijzondere park is dan ook zeker een bezoekje waard. 

 

'Rijksmonument De Ploeg werd vanaf eind 2016 de nieuwe bedrijfslocatie van Bruns B.V. Door de overname is de functie als fabriek weer in ere hersteld! Waar jarenlang de ploegstoffen werden geproduceerd, worden tegenwoordig tentoonstellingen gehouden en informatie- en bezoekerscentra gecreëerd.'

 

 

Cultuurhuis Bergeijk

Het Cultuurhuis werkt met verschillende andere organisaties samen om het rijke culturele en cultuurhistorische aanbod van Bergeijk beter zichtbaar en toegankelijker te maken. Het is de bedoeling dat het Cultuurhuis mensen verbindt. Daarom vinden er jaarlijks verschillenden leuke wisseltentoonstellingen, exposities, interessante rondleidingen en gezellige kinderactiviteiten plaats. Ook ligt er naast het Cultuurhuis een prachtige beelden- en bloementuin met het 'Diamond Greenhouse', ook wel het Glazen Paviljoen genoemd. 

Naar Cultuurhuis Bergeijk!